«Κλιματική Αλλαγή, Ανθρώπινη Ασφάλεια και ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (Δελτίο τύπου)

Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2009. Αναρτήθηκε στην ενότητα: Δελτία Τύπου

Χθες, Τρίτη 2 Ιουνίου 2009 ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ανοικτών δημόσιων συζητήσεων που διοργάνωσε ενόψει των ευρωεκλογών η ΜΚΟ Forum «ΑΓΟΡΑΙΔΕΩΝ» με την επιστημονική συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), και χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα Metropolis

Το θέμα της καταληκτικής ημερίδας ήταν: «Κλιματική Αλλαγή, Ανθρώπινη Ασφάλεια και ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη συζήτηση, που διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών «Γιάννος Κρανιδιώτης», συμμετείχαν οι Θεόδωρος Σκυλακάκης (Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ), Άννυ Ποδηματά (Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ), Νίκος Χρυσόγελος (Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Οικολόγων-Πράσινων) Αστέριος Χουλιάρας (Αναπληρωτής Καθηγητής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, επιστημονικό συμβούλιο ΕΚΕΜ) και Νίκος Χαραλαμπίδης (Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace).

Κεντρικό άξονα της Ημερίδας αποτέλεσε η κλιματική κρίση, οι επιπτώσεις της στον τομέα της οικονομίας, η άμεση συσχέτισή της με κρίσιμα ζητήματα ανθρώπινης ασφάλειας αλλά και ο δραστικός ρόλος της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών για την κινητοποίηση των εμπλεκομένων και την προώθηση αποτελεσματικών δημόσιων πολιτικών. Διαπιστώνοντας τις δραστικές κλιματικές αλλαγές που βιώνει ο πλανήτης, οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην εκτεταμένη κλίμακα των περιβαλλοντικών προβλημάτων, τονίζοντας τη σημασία μιας συντονισμένης προσπάθειας, που δεν γνωρίζει σύνορα.

Ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον πολιτισμό και την οικονομία, διαπιστώνοντας το σημαντικό  ρόλο που διαδραματίζει η κοινωνία των πολιτών στην προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού ελλείμματος.

Με τη σειρά του ο κ. Χουλιάρας, έδωσε έμφαση στην οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση της ασφάλειας, υπογραμμίζοντας την παγκοσμιότητα του προβλήματος.

Ο κ. Χρυσόγελος, διαπιστώνοντας επίσης ότι η έννοια της ανθρώπινης ασφάλειας τοποθετείται σε νέα βάση, μίλησε για την ανάγκη υιοθέτησης νέας προσέγγισης και μεθοδολογίας για την αντιμετώπιση των παλιών αλλά και των τρεχόντων προβλημάτων στην ατζέντα της κλιματικής κρίσης.

Η κ. Ποδηματά, κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να εστιάσουν στις αιτίες που δημιούργησαν την κλιματική κρίση, αναθεωρώντας ταυτόχρονα το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούμε ως σήμερα.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης, υπογράμμισε την ανάγκη για αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα, και ανάληψη ενεργητικής πολιτικής τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.