«Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Τοπική Ανάπτυξη» (Δελτίο Τύπου)

Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009. Αναρτήθηκε στην ενότητα: Δελτία Τύπου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε η ΜΚΟ Forum «ΑΓΟΡΑΙΔΕΩΝ», με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Τοπική Ανάπτυξη» χθες στην Αθήνα, με χορηγό επικοινωνίας τη «Μetropolis Εκδοτική ΑΕ».

Κεντρικό πυρήνα της Ημερίδας αποτέλεσε η κοινή παραδοχή μεταξύ εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, ότι υπάρχει μια ευρεία -ευρύτατη- πολιτική και κοινωνική συναίνεση, όσον αφορά στην ανάγκη ανάπτυξης εφαρμόσιμων πολιτικών που να προωθούν μορφές πράσινης επιχειρηματικότητας σε τοπική κλίμακα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το αίτημα για αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζει η πράσινη οικονομία σε τοπικό επίπεδο έχει ωριμάσει και για το σκοπό αυτό απαιτούνται συντονισμένες δράσεις όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, από τον επιχειρηματικό κόσμο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών.

Με σύντομες παρεμβάσεις συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος.

Στο πρώτο πάνελ υπό τον τίτλο «Η Πράσινη Οικονομία ως μοχλός Ανάπτυξης: προκλήσεις, προβλήματα και προοπτικές» και με συντονιστή τον κ. Στάθη Χαϊκάλη, συμμετείχαν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης (βουλευτής ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής) και ο κ. Σπύρος Κουβέλης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής), ενώ από τον επιχειρηματικό κόσμο συμμετείχαν οι κύριοι Βρασίδας Ζάβρας (υπεύθυνος περιβαλλοντικών θεμάτων της Τράπεζας Πειραιώς), Θανάσης Κατρής (διευθύνων σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ), Βασίλης Κωστόπουλος (σύμβουλος Περιβάλλοντος New York College) και Ευάγγελος Κοροβέσης (γενικός διευθυντής της RFenergy ΑΕ).

Στο δεύτερο πάνελ, όπου ο διάλογος αναπτύχθηκε γύρω από τη θεματική «Τοπική Ανάπτυξη και Πράσινη Συνείδηση» και με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο (μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης και μέλος της Διεύθυνσης του Forum «ΑΓΟΡΑΙΔΕΩΝ»), συμμετείχαν ο κ. Πάνος Μπεγλίτης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ), ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης (γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών) ο κ. Γιώργος Αμπατζόγλου (δήμαρχος Ελευσίνας), ο  κ. Αντώνης Μαυρόπουλος (πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και η κα. Θεοδότα Νάντσου (συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF).

Στην ιδιαίτερη έμφαση που αποδίδει το υπουργείο Ανάπτυξης στις πολιτικές που προωθούν την πράσινη ενέργεια αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Φόρουμ «ΑΓΟΡΑ ΙΔΕΩΝ» με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Τοπική Ανάπτυξη». 

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί σε θεσμικό επίπεδο στον τομέα των φωτοβολταϊκών, ενώ επισήμανε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προωθηθεί και το νομοσχέδιο για την αιολική ενέργεια, που θα έχει βασικό στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης έκανε αναφορά και σε άλλες δράσεις που προωθεί το υπουργείο, με τη χρήση κονδυλίων και από το ΕΣΠΑ, όπως το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κτιρίων καθώς και το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων οικιακών συσκευών. Επισήμανε, επίσης, ότι μέσω της γενικότερης στρατηγικής της κυβέρνησης για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας επιτυγχάνεται σταδιακά η μεγαλύτερη συμμετοχή πιο φιλικών μορφών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Μιλώντας στην Ημερίδα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου, ανέφερε ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της πράσινης επιχειρηματικότητας, σε συνδυασμό με την τοπική ανάπτυξη, απαιτείται ένα τιτάνιο έργο, με αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις, με τη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος και δράσεις σε επιμέρους τομείς όπως η Παιδεία (εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες για θέματα περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης).

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπάρχει έστω και μια υποτυπώδης διακομματική συναίνεση σε θέματα που συνδέονται με την πράσινη ανάπτυξη και τόνισε ότι μόνο με ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να αποτελεί βιώσιμο σχέδιο για τη χώρα μας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Σπύρος Κουβέλης, ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αλλαγή της άποψης ότι από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) οι περισσότερο ωφελημένοι είναι οι επενδυτές και μετά η τοπική κοινωνία και τόνισε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο που έχει ακολουθήσει η χώρα μας έχει στηριχτεί κυρίως σε μορφές ενέργειας που δεν είναι φιλικές στο περιβάλλον.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Θανάσης Νάκος, σε παρέμβασή του στην εκδήλωση, ανέφερε ότι περισσότερα από 15.000 έργα, προϋπολογισμού 2.500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 10.000 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους δήμους της χώρας, υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Προστασία Περιβάλλοντος» (που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θησέας»).

Στις υποδομές περιβάλλοντος που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ύδρευσης και αποχέτευσης, εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, έργα αναβάθμισης οικισμών, έργα που αφορούν στις τοπικές μεταφορές κά., που δίνουν λύσεις σε χρόνια δημοτικά προβλήματα, ενώ παράλληλα χαράσσονται οι απαραίτητες πολιτικές για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη, απαραίτητο μοχλό για την καινοτομία και την επένδυση στις μελλοντικές γενεές, επισήμανε ο κ. Νάκος.

Ο κ. Νάκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της διαχείρισης και διάθεσης των στερεών οικιακών αποβλήτων. «Από τις 3.035 παράνομες χωματερές που κληρονομήσαμε σήμερα υπάρχουν λιγότερες από 400, οι οποίες θα αποκαθίστανται σταδιακά, με την πρόοδο των έργων υποδοχής. Σε 6 μήνες έκλεισαν 1.700 παράνομες χωματερές. Η πρόοδος είναι σημαντική και μπορεί, κατά την άποψή μου, να αναδείξει πιλοτικές στρατηγικές για την ευέλικτη πολιτική διαχείριση μείζονων προβλημάτων, ανέφερε ο κ Νάκος, επισημαίνοντας ότι για να επιτευχθεί ο στόχος θεσμοθετήθηκε το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο και επετεύχθη η ενεργοποίηση όλων των τοπικών παραγόντων (περιφέρειας, φορέων διαχείρισης και δήμων).