Σε ένα οικοσύστημα υπό διαμόρφωση

Του Βενετίας Κουσία

Eίναι σημαντικό, όταν μιλάμε για στρατηγική, να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι αναφερόμαστε στον απώτερο στόχο και προορισμό που έχουμε θέσει. Αυτός ο προορισμός καθορίζεται από το όραμα που έχουμε ως οργανισμός, και όχι από τις συνθήκες. Με θαλασσινούς όρους, αν ο στόχος που έχουμε θέσει ξεκινώντας είναι να κάνουμε το γύρο του κόσμου και πέσουμε σε τυφώνα, αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε το ταξίδι. Σημαίνει ότι αναπροσαρμόζουμε το πλάνο δράσης μας, ώστε να επιβιώσουμε του τυφώνα και να συνεχίσουμε με υψηλό ηθικό και τις λιγότερες απώλειες.

Σήμερα βρισκόμαστε στο μέσο ενός τυφώνα. Οι δυνάμεις που διαμορφώνουν το περιβάλλον μας είναι πιεστικές: ο κόσμος διχοτομείται σε έχοντες και μη, πόροι που θεωρούσαμε ότι υπάρχουν εν αφθονία, όπως το ταλέντο, βρίσκονται σε έλλειψη, η τεχνολογία είναι ένα κύμα που κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν και κάποιοι θα πνιγούν μέσα σε αυτό. Ενα νέο οικοσύστημα έχει διαμορφωθεί και το γεγονός ότι τα δεδομένα δεν συμβαδίζουν με ό,τι είχαμε προγραμματίσει φοβίζει τους ανθρώπους. Κάποιοι παγώνουν, κάποιοι άλλοι κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. Πρόκειται για δύο εξίσου καταστροφικές πρακτικές. Εν μέσω του τυφώνα, η στρατηγική μας παραμένει απαράλλακτη. Ως καλοί καπετάνιοι, αναπροσαρμόζουμε το πλάνο δράσης και τις τακτικές μας.

Ως ManpowerGroup όλα αυτά τα χρόνια που μελετάμε την αγορά είχαμε εντοπίσει τα σημάδια των καιρών. Ως εκ τούτου, ήμασταν προετοιμασμένοι και μοιραζόμασταν αυτή τη γνώση με τους πελάτες μας. Μάλιστα, στην Ετήσια Παγκόσμια Σύνοδο του Νταβός, τον προηγούμενο Ιανουάριο, κρίναμε πως οφείλαμε αυτή τη γνώση να τη μοιραστούμε με το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας και τους διαμορφωτές γνώμης παγκοσμίως.

Σε ό,τι μας αφορά, η ουσία της στρατηγικής της ManpowerGroup παραμένει η διαφοροποίησή μας από τον ανταγωνισμό. Αυτή η διαφοροποίηση επιτυγχάνεται όχι με κριτήριο την τιμή, αλλά με την αξία που δημιουργούμε για τους συνεργάτες μας. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε η μοναδική εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως που είναι σε θέση να προσεγγίζει την αγορά δημιουργώντας και προσφέροντας λύσεις, και όχι απλώς υπηρεσίες. Ως ManpowerGroup και με σύμμαχό μας την τεχνολογία, είμαστε σε θέση να «αφουγκραστούμε» και να εντοπίσουμε μέσα στην πληθώρα της πληροφορίας τι έχει πραγματική σημασία για τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην τμηματοποίηση της αγοράς και να καινοτομούμε.

Συμπερασματικά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουμε δεθεί πάνω στο πλοίο μας, γνωρίζοντας καλά τους κινδύνους και τα εφόδιά μας και έχοντας μια ξεκάθαρη στρατηγική. Διαρκώς πράττουμε, μετρούμε το αποτέλεσμα και, όπου χρειάζεται, κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Παράλληλα, δεν ξεχνάμε ότι ο φόβος αντιμετωπίζεται με ξεκάθαρη και συστηματική επικοινωνία. Για το λόγο αυτό επικοινωνούμε διαρκώς με τους ανθρώπους μας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλοι γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε και πού στοχεύουμε. Φυσικά, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άνθρωποί μας δεν είναι έρμα, που το ξεφορτωνόμαστε κάνοντας περικοπές, αλλά η κινητήριος δύναμη για την επιτυχία μας.