Μόνοι μας θα βρούμε τη λύση!

Του Φάνη Κουτουβέλη

Οι αλόγιστες προσλήψεις στο Δημόσιο σταμάτησαν στις μεγάλες εταιρείες επίσης. Ακούμε συνεχώς ιστορίες για ανθρώπους που έχασαν την εργασία τους, για ανθρώπους που στέλνουν επί μήνες βιογραφικά χωρίς αντίκρυσμα. Τις τελευταίες δεκαετίες είχε δημιουργηθεί μία τεράστια στρέβλωση στην κοινωνία μας. Ηξερες ότι αν πάρεις το πτυχίο σου, αν κάνεις και ένα μεταπτυχιακό, τότε θα βρεθεί μία άκρως αντιδημιουργική, αλλά μόνιμη θέση εργασίας σε κάποιο δημόσιο φορέα.

Ευτυχώς, ή δυστυχώς για κάποιους, οι εποχές αυτές φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πιστεύω πως τώρα είναι η πλέον κατάλληλη περίοδος, για να ξεκινήσει κάποιος τη δική του επιχείρηση. Ακούγεται οξύμωρο; Ναι, αλλά αν δείτε τα γεγονότα και τις εναλλακτικές που υπάρχουν, δεδομένης της κρίσης, όλα οδηγούν στην άποψη ότι πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία και να αγκαλιάσουμε την επιχειρηματικότητα.

Οι Ελληνες ήμασταν κατά κόρον λαός με έντονο επιχειρηματικό δαιμόνιο το οποίο συνήθως εκφραζόταν μέσα από το εμπόριο. Πιστεύω πως έφτασε η ώρα να περάσουμε από την απλή εμπορία στο να δημιουργούμε μόνοι μας νέες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες. Λύσεις καινοτόμες, λύσεις δημιουργικές που μέσω του διαδικτύου και των νέων καναλιών που έχει δημιουργήσει η τεχνολογία μπορούν να απευθυνθούν στην παγκόσμια αγορά.

Πρέπει να εκπαιδευτούμε στο πώς θα αξιοποιήσουμε όλα τα νέα μέσα και να μάθουμε να δημιουργούμε προϊόντα και υπηρεσίες που θα διακρίνονται για την ποιότητά τους, την αυθεντικότητα και την ξεκάθαρη αξία που προσδίδουν. Οπότε η απάντηση στην κρίση είναι σίγουρα η υγιής και δημιουργική επιχειρηματικότητα, ενώ όσο πιο νέοι μπαίνουμε σε αυτό το μονοπάτι, τόσο το καλύτερο. Ο διαφορετικός και ανόθευτος τρόπος σκέψης μας είναι συγκριτικό πλεονέκτημα και πρέπει να μάθουμε να επενδύουμε σε αυτό, να έχουμε ξεκάθαρο όραμα και να πιστεύουμε στο εγχείρημά μας!